POSIŁKI

Nasze jadłospisy układane są z zachowaniem wszystkich norm w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Są one:
– poprawne pod względem kaloryczności i niezbędnych składników mineralnych i pokarmowych;
– oparte są głównie na naturalnych, nieprzetworzonych przemysłowo produktach;
– komponowane zgodnie z porami roku i bazują na warzywach i owocach sezonowych;
– przyprawione ziołami;
– wzbogacone o ziarna i otręby, aby wzbogacić posiłki o niezbędne składniki w diecie.

Posiłki są nielimitowane. Dzieciom z alergiami na niektóre produkty zapewniamy dietę eliminacyjną. Podczas posiłków dzieci są zachęcane do jedzenia i próbowania nowych dań, aby odkrywały bogactwo smaków.

Tradycją naszego przedszkola stały się kulinarne fantazje, podawane w każdą środę. Zdjęcia wybranych fantazji znajdziecie Państwo poniżej.
Ponadto śniadania w każdy piątek serwowane są w postaci szwedzkiego stołu, czyli dzieci same przygotowują swój posiłek.

Zapewniamy cztery posiłki:

Śniadanie:

– zupy mleczne (kasza manna, płatki owsiane, chrupki kukurydziane, lane kluski, ryż, makaron, musli), pieczywo mieszane, razowe, ze słonecznikiem, wędlina, parówki, kiełbaska na ciepło, wszelkiego rodzaju warzywa, sałatki, ser żółty, twarożek, jajka, pasty warzywne, jajeczne, rybne, jajecznica, grzanki, tosty, do picia kakao, szklanka mleka, herbata z miodem lub herbata owocowa.

Obiad

– na prośby rodziców obiad podzieliliśmy i podajemy najpierw II danie, później zupę. Do popicia najczęściej kompot ze świeżych owoców, zimą czasem mrożonych.

Deser

– podawany po zupie. Najczęściej jest to kisiel, budyń, galaretka, owoce, różnego rodzaju koktajle, wafle wielozbożowe, musy, jogurty owocowe i naturalne, musli, kremy z owoców, bułeczki z owocami lub warzywami, serki,  itp.

Podwieczorek

– omlety, naleśniki, owoce, kanapki, ciasta, muffinki, bułeczki, rogaliki, placuszki, tosty, gofry, zapiekane warzywa, chlebki owocowe, chałki, frytki warzywne, kluseczki, panncakesy, pizzerinki, paszteciki, itp.

Dzieci spożywają posiłki w naszej jadalni, w miłej atmosferze o regularnych porach. Posiłki serwowane są na kolorowej, estetycznej zastawie. W naszej placówce funkcjonuje Zakładowa Księga Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej.